31. januar 2021

Træfældning kan med den rette maskine give dig brugbar kløver

By lhx.dk

Har du mange træer i din have eller på din grund, og overvejer du at fælde flere af dem, kan det være et af de større udendørsprojekter du kaster dig over som det første. Det kan kræve lidt planlægning afhængig af træets størrelse, men det smarte er, at der er udbytte at hente, når træerne er fældet – nemlig kløver.

Kløver er betegnelsen for større stykker af træ, der er hukket ud fra stammen fra et træ. Det er kløver du finder i stabler af brænde, og det er netop kløverbrænde du kan anvende til brændeovnen eller bålpladsen. Du kan læse tre ting, du bør tænke over, når du skal i gang med at fælde træer:

1. I hvilken retning skal træet falde?

Det lyder måske lidt sjovt, at det er et vigtigt spørgsmål at tænke over, for det siger muligvis sig selv. Omvendt har de fleste af os set diverse hjemmevideoer, hvor det netop går galt. Derfor er det en god beslutning, at du lige orienterer dig omkring, i hvilken retning træet skal falde i forhold til vindforhold, hældninger osv.

Det er også altid en god idé at få hjælp på de dage, du vælger at skulle fælde dine træer. Hjælpen kan bestå af, at I sammen binder et reb rundt om træet, hvor der står to mand og er med til at hive træet i den retning, det gerne skulle hjælpe, som du får skåret træet over.

2. Hvor meget kløver (brænde) har du plads til?

Overvej inden det store projekt, hvor meget brænde, du har plads til. Det er en fantastisk måde at kunne udnytte træerne på efterfølgende, og det ville være ærgerligt, hvis du ikke har lagringsplads nok til alt det kløver, der kommer ud af det store projekt.

Når du skal kløve stammerne, kan du hos RHPudlejning.dk låne en brændekløver til at klare opgaven for dig. På den måde vil det gå let og hurtigt fra fældning af træ til du er i gang med at stable kløver til stabler.

3. Kan du nå at anvende alle brændestykkerne inden skift i vejret?

Tænk også over, om du kan nå at anvende alle brændestykkerne i denne sæson, eller om du bør dosere med træfældning og vente med at fælde nogle af træerne til næste år. Det ville være ærgerligt, hvis du opbevarer din brænde udendørs, og vejret netop skifter til koldt og vådt efterårsvejr, der gør brændet ubrugeligt i øjeblikket, hvor du måske ønsker at anvende det.